صبغه الله

صبغة الله هست، خمّ رنگ هو پیسه ها یک رنگ گردد اندرو

صبغة الله هست، خمّ رنگ هو پیسه ها یک رنگ گردد اندرو

صلح در سایه عدالت

نویسندگان

۱ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۸ ثبت شده است

قانون جدید صدور چک

نوآوری قانون جدید صدور چک

ضرورت کارآمدسازی چک و بهره مندی بیشتر و بهتر آن در مبادلات اقتصادی سبب شد تا قانون صدور چک مصوب 1355.04.16 پس از اصلاحات و الحاقات 1372 و 1382 بالاخره در 1397.08.13 با اصلاحات و نوآوری هایی به تصویب رسیده و در 1397.09.03 توسط ریاست جمهوری برای اجرا به بانک مرکزی و وزارت اقتصاد ابلاغ گردد.

خوب یا بد بودن هر قانونی نیازمند تجربه آن در حوزه عمل می باشد فلذا قبل از پیش داوری عملی و نظری در خصوص قانون جدید صدور چک مصوب 1397.08.13 در زیر به برخی از نوآوری و نکات قابل توجه آن می پردازیم:

1-صدور دسته چک صرفا پس از استعلام از سامانه نهاب[1] و بصورت متمرکز از بانک مرکزی و تحت سامانه مشترک صیاد و اخذ کد رهگیری مجزا و ثبت در کلیه شعب بانک های کشور؛ که این امر علاوه بر خارج کردن صدور چک از اختیار شعب بانک ها سبب به روز بودن و ریجستری اطلاعات شخصی و بانکی اشخاص می شود.

2-پیش بینی صدور چک موردی برای اشخاص فاقد دسته چک.

3-مطابق تبصره1 ماده 21مکرر قانون اصلاحی جدید، دو سال پس از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون صدور چک در وجه حامل، ظهرنویسی سنتی چک و صدور چک بیش از سقف اعتبار تعریف شده برای صادرکننده ممنوع بوده و پرداخت مبلغ چک صرفا به شخصی است که نامش در سامانه صیاد ثبت شده باشد (لازم به ذکر است از آن تاریخ صدور یا انتقال چک در وجه حامل ممنوع و در خصوص چک هایی که قبل از آن تاریخ صادر شده باشند، معیار پرداخت چک از سوی بانک، اطلاعات مندرج در سامانه صیاد می باشد).

4-ساماندهی و رهگیری جریان چک از طریق تخصیص کد انحصاری و نیز سامانه یکپارچه صیاد به عنوان ابزاری برای جلوگیری از پولشویی که از خلا حقوقی از جمله ظهرنویسی چک حامل  حاصل می شد.

2-کاهش هزینه دادرسی در فرآیند رسیدگی چک در دعاوی حقوقی به عنوان جریان 42درصدی مطرح در مسیرهای قضایی- و همچنین کاهش سرقت چک به عنوان لاشه کاغذیِ صرف.

5- صدور اجرائیه از مسیر حقوقی (دادگستری) بدون رسیدگی قضایی به میزان وجه چک و خسارات قانونی علیه صادرکننده، صاحب حساب و یا هر دو ، در صورت وجود شرایط مقرر در قانون.



[1] سامانه نظام هویت‌سنجی الکترونیکی بانکی